Κανονισμός Λειτουργίας Σχολείου Σχολ. Έτους 2022-23

10ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

Κανονισμός Λειτουργίας Σχολείου 2022-23


ΩΡΑΡΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: 08:15-13:30 (6ωρο) ή 14:10 (7ωρο)

ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ
Η έγκαιρη προσέλευση των μαθητών/μαθητριών στο σχολείο καθώς και η τακτική και ανελλιπής φοίτηση αποτελούν βασικά στοιχεία της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Οι μαθητές/μαθήτριες προσέρχονται στο σχολείο πριν από την έναρξη των μαθημάτων. 

 

ΑΠΟΥΣΙΑ Ή ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ 1ΗΣ ΩΡΑΣ 

Μαθητής που προσέρχεται μετά την είσοδο του καθηγητή στην τάξη δε γίνεται δεκτός στο μάθημα και χρεώνεται με αδικαιολόγητη απουσία. Για την είσοδό του στην αίθουσα την επόμενη ώρα πρέπει να έχει εφοδιαστεί με σημείωμα από τη Διευθύντρια του Σχολείου ή τους Υποδιευθυντές.
Μαθητής, που κατά την διάρκεια του μήνα έχει έρθει πάνω από τρεις (3) φορές με καθυστέρηση κατά την 1η ώρα, ελέγχεται πειθαρχικά.
    Μαθητές που προσέρχονται με καθυστέρηση και κατά τις υπόλοιπες διδακτικές ώρες δεν γίνονται δεκτοί στο μάθημα. Σε αυτές τις περιπτώσεις καταχωρίζεται αδικαιολόγητη απουσία και οι ίδιοι παραμένουν στον προθάλαμο του γραφείου της Διευθύντριας.
     Μαθητής, ο οποίος βρίσκεται σε άλλο χώρο κατά τη διάρκεια της πρωινής προσέλευσης ή και κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, οδηγείται από τον εφημερεύοντα καθηγητή στη Διευθύντρια και ελέγχεται πειθαρχικά.
Η αποχώρηση του μαθητή από το σχολείο πριν από τη λήξη των μαθημάτων γίνεται μόνο για εξαιρετικά σοβαρούς λόγους με γραπτή άδεια από τη Διευθύντρια ή τους Υποδιευθυντές και πάντα μετά από επικοινωνία με τους γονείς.


ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ – ΑΠΟΥΣΙΑ ΣΕ ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΩΡΕΣ 

Καθυστερημένη προσέλευση μαθητή σε ενδιάμεσες ώρες δεν επιτρέπεται. Οι μαθητές και οι μαθήτριες περιμένουν τον διδάσκοντα στη σχολική αίθουσα και όχι το αντίθετο. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις ο μαθητής μπορεί να γίνει δεκτός, κατά την κρίση του διδάσκοντος. Μαθητής που δεν γίνεται δεκτός παίρνει αδικαιολόγητη απουσία και παραπέμπεται στο γραφείο της Διευθύντριας από τον διδάσκοντα καθηγητή, για να του ασκηθεί πειθαρχικός έλεγχος.
Αυθαίρετες απουσίες από ενδιάμεσες ώρες είναι αδικαιολόγητες και ελέγχονται πειθαρχικά. Αν η αυθαίρετη απουσία γίνει σε ώρα που η τάξη γράφει διαγώνισμα ή τεστ, ο μαθητής που απουσιάζει αυθαίρετα βαθμολογείται με μονάδα.


ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΑ

Κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων οι μαθητές εξέρχονται υποχρεωτικά στο χώρο της αυλής, εφόσον δεν βρέχει.
Κανείς μαθητής δε μένει στο ισόγειο, ούτε στην μπροστινή αυλή, ούτε στον κήπο, διαφορετικά ελέγχεται πειθαρχικά.
Για οποιοδήποτε πρόβλημα οι μαθητές απευθύνονται στους εφημερεύοντες καθηγητές που επιτηρούν τους διάφορους χώρους του σχολείου, στις υποδείξεις των οποίων πρέπει να υπακούουν.
Η απομάκρυνση από το σχολικό χώρο για οποιονδήποτε λόγο χωρίς την άδεια της Δ/νσης ή του εφημερεύοντα εκπαιδευτικού δεν επιτρέπεται.

 

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

 Η αξιολόγηση της επίδοσης του μαθητή προκύπτει από:
1. την καθημερινή προφορική εξέταση και την όλη συμμετοχή του μαθητή στη διδακτική- μαθησιακή διαδικασία,
2. τις ολιγόλεπτες γραπτές δοκιμασίες (τεστ),
3. τις ωριαίες γραπτές δοκιμασίες, οι οποίες είναι:
α) προειδοποιημένες, αν έπονται μιας ανακεφαλαίωσης και καλύπτουν ευρύτερη διδακτική ενότητα, β) μη προειδοποιημένες, αν καλύπτουν την ύλη που διδάχθηκε στο αμέσως προηγούμενο μάθημα.

Οι γραπτές προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στα μαθήματα της Ομάδας Α΄ διεξάγονται σε εξεταστική περίοδο που διαρκεί από την 1η έως την 15η Ιουνίου. 

 

ΔΙΑΓΩΓΗ

 Η έμπρακτη αποδοχή και τήρηση των κανόνων που διέπουν τη σχολική ζωή αποτελεί υποχρέωση όλων των μαθητών.
Στις περιπτώσεις των μαθητών που δε βελτιώνουν τη συμπεριφορά τους ο Σύλλογος Διδασκόντων προβαίνει στη λήψη μέτρων, τα οποία είναι:
α) προφορική παρατήρηση,
β) επίπληξη,
γ) αποβολή από τα μαθήματα μίας (1) ημέρας,
δ) αποβολή από τα μαθήματα δύο (2) ημερών,
ε) αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.
Η επιβολή κυρώσεων θεωρείται αναπόφευκτη και παιδαγωγικά χρήσιμη, εφόσον βασίζεται στις φυσικές και λογικές συνέπειες της παρεκτροπής, με στόχο πάντα τον προβληματισμό του μαθητή και την αποθάρρυνση της επανάληψης του παραπτώματος.
Τα σχολικά παραπτώματα θα αντιμετωπίζονται από το σχολείο, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και με γνώμονα την αρχή ότι η κατασταλτική αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων πρέπει να είναι η τελευταία επιλογή, χωρίς όμως να αποκλείεται ως παιδαγωγικό μέτρο.
Η σχολική πειθαρχία δεν θεωρείται αυτοσκοπός αλλά μέσο παιδαγωγικό για τον ομαλή σχολική ζωή και την ανάπτυξη της προσωπικότητας κάθε ατόμου.

Σε κάθε περίπτωση και πριν από οποιαδήποτε απόφαση, λαμβάνεται υπόψη η βασική αρχή του σεβασμού της προσωπικότητας και των δικαιωμάτων του παιδιού. 

 

ΑΣΦΑΛΕΙΑ 

 Κατά τις ώρες λειτουργίας οι μαθητές οφείλουν να βρίσκονται εντός του χώρου του σχολείου. Οι πόρτες των αυλών παραμένουν κλειστές, για να διαφυλάσσεται η ασφάλεια των μαθητών και να αποτρέπεται η αναίτια έξοδός τους από τον προαύλιο χώρο και  για να αποτρέπεται η είσοδος ατόμων που ουδεμία σχέση έχουν με τη λειτουργία του σχολείου.
Έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για την εκκένωση του σχολείου σε περίπτωση φυσικών καταστροφών (σεισμού κτλ.).


ΦΟΙΤΗΣΗ – ΑΠΟΥΣΙΕΣ 

Η φοίτηση των μαθητών πρέπει να είναι τακτική και η παρακολούθηση όλων των μαθημάτων ανελλιπής και όχι επιλεκτική. Οι απουσίες των μαθητών και οι συνέπειες αυτών, όπως προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία, είναι ένα σοβαρότατο θέμα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίζεται από κοινού από το σχολείο και την οικογένεια. Στους μαθητές παρέχεται η δυνατότητα να κάνουν (για λόγους υγείας και άλλους) έως 114 απουσίες.
Απουσίες που αποδεδειγμένα σχετίζονται με τη λοίμωξη του ιού covid-19 και της γρίπηςΗ1Ν1, καταχωρίζονται αλλά δε προσμετρούνται.


ΕΜΦΑΝΙΣΗ 

Η εμφάνιση των μαθητών οφείλει να χαρακτηρίζεται από απλότητα και ευπρέπεια. Η αποφυγή υπερβολής, πρόκλησης και επίδειξης είναι δείκτης κοινωνικής αγωγής και βασικό στοιχείο της μαθητικής ιδιότητας.
Παρακαλούμε τους γονείς να ελέγχουν στο θέμα αυτό τους μαθητές, ώστε να αποφεύγεται η παρέμβαση του Συλλόγου Διδασκόντων.
Ειδικότερα για το μάθημα της Φυσικής Αγωγής
· Οι μαθητές της Α΄ τάξης πρέπει να φέρουν το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή, συμπληρωμένο από τον γιατρό τους,το αργότερο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.
Σε αντίθετη περίπτωση δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής.
· Κατά τη μετακίνηση των μαθητών από το σχολείο στο Γυμναστήριο πρέπει να συμπεριφέρονται κόσμια και σύμφωνα με τις υποδείξεις του συνοδού καθηγητή .
· Για τη συμμετοχή στο μάθημα απαιτούνται αθλητική φόρμα και κατάλληλα αθλητικά παπούτσια. Σε αντίθετη περίπτωση, ο μαθητής δεν θα γίνεται δεκτός στο μάθημα (απουσία).
· Επιβάλλεται η αθλητική εμφάνιση των κορδονιών στα παπούτσια για την αποφυγή διαστρεμμάτων, η μη χρήση κοσμημάτων στο μάθημα και η διατήρηση των νυχιών των κοριτσιών σε κοντό μήκος, για την αποφυγή ατυχημάτων.
· Απαγορεύεται η χρήση μπάλας στο χώρο του σχολείου χωρίς την έγκριση των καθηγητών. Επίσης δεν επιτρέπεται οι μαθητές να φέρνουν μπάλες από το σπίτι.


ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ – ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ

Δεν επιτρέπεται η χρήση κινητών τηλεφώνων ή οποιασδήποτε άλλης ηλεκτρονικής συσκευής, στους χώρους του Σχολείου. Αν για οποιονδήποτε λόγο πρέπει ο μαθητής να έχει μαζί του το κινητό για να το χρησιμοποιήσει μετά το τέλος του σχολικού προγράμματος, το παραδίδει στη Διευθύντρια ή τους Υποδιευθυντές για φύλαξη.
Η ηλεκτρονική συσκευή, που χρησιμοποιείται από μαθητή ή είναι σε κοινή θέα κατά τη διάρκεια του σχολικού προγράμματος, θα φυλάσσεται στο γραφείο της Διευθύντριας και θα παραδίδεται μόνο στους γονείς, ενώ ο μαθητής θα ελέγχεται πειθαρχικά.
Το Σχολείο δε φέρει καμία ευθύνη για τυχόν απώλειες και φθορές μουσικών οργάνων, ηλεκτρονικών και εν γένει διαφόρων άλλων συσκευών και αντικειμένων, καθώς και εκπαιδευτικού υλικού (π.χ. υπολογιστών, βιντεοπροβολέων, αριθμομηχανών, τηλεφώνων, χαρτών, οργάνων για πειράματα χημείας – φυσικής - τεχνολογίας, βιβλίων, θρανίων, κ.ά.) μέσα στους χώρους του. Μαθητής, που αποδεικνύεται ότι φέρει ευθύνη για οποιαδήποτε απώλεια ή φθορά συσκευών, οργάνων και αντικειμένων του Σχολείου, ελέγχεται πειθαρχικά και με δική του δαπάνη αποκαθιστά τη φθορά.


ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ένας από τους στόχους του Σχολείου πρέπει να είναι η καλλιέργεια της αίσθησης της ευθύνης στους μαθητές/ στις μαθήτριες σε ό,τι αφορά στην ποιότητα του σχολικού χώρου.
Η συνεργασία των μαθητών είναι απαραίτητη, για να διατηρηθεί ένα σωστό σχολικό περιβάλλον, κατάλληλο για εργασία και μάθηση. Για την επιτυχία του σκοπού αυτού οι μαθητές οφείλουν:
-Να σέβονται την κινητή και ακίνητη περιουσία του Σχολείου και του ελληνικού λαού.
-Να μη ρυπαίνουν με σκουπίδια τον αύλειο χώρο και να χρησιμοποιούν τα καλάθια των αχρήστων.
-Να μη γράφουν σε θρανία και τοίχους.
-Να φροντίζουν την καλαίσθητη εμφάνιση των τάξεων.
-Κάθε φθορά αναφέρεται στο γραφείο της Διευθύντριας μαθητής που την προκάλεσε ελέγχεται πειθαρχικά και η δαπάνη βαρύνει τον ίδιο.
Προς εφαρμογή των ανωτέρω, κάθε μαθητής θα χρεώνεται το θρανίο του και κάθε 5μελες Μ.Σ. θα έχει την ευθύνη της αίθουσας διδασκαλίας. Οποιαδήποτε ζημιά θα αποκαθίσταται με ευθύνη τους.

 Μαθητής/Μαθήτρια που προκαλεί φθορά στην περιουσία του Σχολείου, ελέγχεται για τη συμπεριφορά αυτή και η δαπάνη αποκατάστασης βαρύνει τον κηδεμόνα του


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 

· Με τη Διεύθυνση του Σχολείου καθημερινά για οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει (τηλέφωνο: 2105722410, email: mail@10gym-perist.att.sch.gr).
· Με τους εκπαιδευτικούς για συνεργασία και ενημέρωση σχετικά με την επίδοση και τη συμπεριφορά των παιδιών σε συγκεκριμένες ώρες σύμφωνα με το πρόγραμμα επικοινωνίας που θα δοθεί στους μαθητές και θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Σχολείου με την οριστικοποίηση του ωρολογίου προγράμματος.

Αγαπητοί γονείς, προσβλέπουμε στην ενεργό συμμετοχή σας στο έργο της διαπαιδαγώγησης και της προετοιμασίας των μαθητών για την ομαλή ένταξή τους σε μια ελεύθερη και δημοκρατική κοινωνία.
Επιθυμούμε τη συμμετοχή σας στις δραστηριότητες και τις εκδηλώσεις του σχολείου.
Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις και εποικοδομητικό διάλογο.

Περιστέρι…………………………………………..

Έλαβα γνώση ο/η κηδεμόνας……………………………………………… του/της μαθητ… ………………………………………………………………………………… τάξης……………………


 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο