Εκπαιδευτική Εκδρομή στη Λευκάδα Απρίλιος 2019


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ 10ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
04-06/04/2019

Πριν από λίγες μέρες οι μαθητές της Β΄ τάξης του σχολείου μας συμμετείχαν στην καθιερωμένη τριήμερη εκπαιδευτική εκδρομή. Με ορμητήριό μας τη Λευκάδα, γνωρίσαμε τον φυσικό και πολιτιστικό πλούτο της Δυτικής Ελλάδας. Επισκεφθήκαμε το Μεσολόγγι, όπου ενημερωθήκαμε από τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου για την αποστολή και της δράσεις του, για την έκταση της περιοχής δικαιοδοσίας του Φορέα, για τα απειλούμενα και προστατευόμενα είδη, αλλά και για τα προβλήματα που υπάρχουν. Στη συνέχεια ακολούθησε ορνιθοπαρατήρηση στη λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού, με την τεχνική υποστήριξη και την καθοδήγηση των στελεχών του Φορέα.
Επόμενος σταθμός μας ήταν τα Ιωάννινα, η ιστορική πρωτεύουσα της Ηπείρου. Εκεί, και αφού είχαμε ήδη επισκεφθεί το Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη, με τη βοήθεια έμπειρης ξεναγού, περπατήσαμε στους δρόμους της ιστορίας του Αλή πασά. Περιηγηθήκαμε στο νησάκι της λίμνης Παμβώτιδας, θαυμάσαμε στο Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου παραδοσιακές φορεσιές της περιοχής, αναπαράσταση γιαννιώτικου σπιτιού, όπλα και κοσμήματα της εποχής. Ανηφορίσαμε στο όμορφο κάστρο της πόλης και καταλήξαμε στο τζαμί Ασλάν Πασά, που σήμερα λειτουργεί ως αξιόλογο δημοτικό μουσείο, με σημαντικά εκθέματα.
Η τελευταία μας μέρα ήταν αφιερωμένη στο νησί της Λευκάδας που μας φιλοξενούσε. Γνωρίσαμε τη σπάνια φυσική του ομορφιά, ορισμένες από τις φημισμένες παραλίες του, είδαμε το νησάκι-επίγειο παράδεισο του Άγγελου Σικελιανού και της Εύας Πάλμερ και περπατήσαμε στο γαλήνιο λιμανάκι του Νυδρίου, απέναντι από τον διάσημο Σκορπιό. Πριν από την αναχώρησή μας, είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με έναν μοναχό της Μονής Φανερωμένης, που αποτελεί για αιώνες το αρχαιότερο και σημαντικότερο θρησκευτικό μοναστήρι του νησιού. Τελευταία μας στάση, η όμορφη πόλη της Πρέβεζας με τα γραφικά της σοκάκια και τη σκιά του μεγάλου ποιητή Νίκου Καρυωτάκη, που έζησε τις τελευταίες μέρες της ζωής του εκεί.
Στο σημείο αυτό ολοκληρώθηκε το γεμάτο εμπειρίες, όμορφες εικόνες και δημιουργικές στιγμές ταξίδι μας. Ευχαριστούμε όσους βοήθησαν στην πραγματοποίησή του, κυρίως όμως τα παιδιά που συμμετείχαν σε αυτό και που απέδειξαν πόσο σημαντικά στοιχεία είναι το πνεύμα συνεργασίας  και η θετική διάθεση για την επίτευξη οποιουδήποτε στόχου.

Ορνιθοπαρατήρηση στη λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού.

Ενημέρωση των μαθητών από επιστήμονες του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου.

Στο νησάκι της λίμνης Παμβώτιδας.

Άποψη του κάστρου των Ιωαννίνων.



Το γραφικό Νυδρί.



«Με το μηδέν και το άπειρο να συμφιλιωθούμε.» Κ. Καρυωτάκης. 




Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο